Ştirea zilei

Iniţatorii – PNL, PD şi PRM – au considerat că executivul a încălcat prevederile contituţionale, care care prevăd posibilitatea asumării răspunderii pentru o singură lege, nu pentru pentru un set de acte normative, aşa cum a procedat Executivul. Opoziţia consideră că legile respective ar fi trebuit dezbătute în parlament.

În plus, opoziţia e de părere că initiativele legislative ale Guvernului nu sînt în măsură să combată fenomenul corupţiei, susţinînd că asumarea răspunderii a fost pentru guvernul Năstase doar un exerciţiu de imagine.

Şeful guvernul a declarat în plenul forului legislativ că moţiunea de cenzură a fost depusă de partidele de opoziţie, deoarece actul normativ îi afectează în mod direct pe unii dintre membrii acestora. Năstase a afirmat că, pentru a afla punctul de vedere al populaţiei faţă de pachetul legislativ anticorupţie, Guvernul a solicitat efectuarea unui sondaj de opinie în urma căruia a rezultat că 92% dintre persoanele chestionate sînt în favoarea legii.

Primul ministru a mai spus că procedura asumării răspunderii în faţa Parlamentului reprezintă singura modalitate de a elimina rapid actele de corupţie din administraţie şi economie.