Ştirea zilei

militarii coaliţiei purtînd ieri lupte grele în zona oraşului Hyndia – 80 de km sud de capitala irakiană -, precum şi în apropierea localităţii Hilla. Ofiţeri americani au declarat că unităţile Gărzii Republicane irakiene au suferit pierderi grele iar în ultimele 24 de ore americanii au pierdut în luptă cel puţin un militar.

Partea irakiană anunţă lupte grele la Nassiriya, în care sînt implicati luptători ai Gărzii Repulicane, trupe ale armatei regulate şi combatanti ai miliţiilor partidului Baath.

Trupele americane au împuşcat mortal 7 femei şi copii irakieni care se aflau la bordul unui autovehicol care nu a oprit la un punct de control de lîngă Najaf. Evenimentul a avut loc în zona unde sîmbătă patru militari americani au fost omorîţi într-un atac sinucigaş.

Pentagonul anunţă că în ultimele trei zile aviaţia coaliţiei conduse de Satele Unite a lansat nu mai puţin de 3000 de bombe de mare precizie asupra trupelor irakiene, provocînd pierderi semnificative în rîndurile inamicului.

Ministrul irakian de externe Naji Sabri a susţinut însă că trupele americano britanice sînt în plin marasm şi că vor suferi pierderi grele pe zi ce trece. Televiziunea irakiană a difuzat imagini cu Saddam Hussein şi cu fiii săi Odai şi Qusai. Nu este însă clar cînd au fost filmate scenele respective. Şi noaptea trecută, unul din palatele prezidenţiale din Bagdad a fost lovit de cîteva rachete.

Într-un discurs rostit la Philadelphia, preşedintele Statele Unite George W. Bush s-a referit la evoluţiile din Irak declarînd între altele: “Iată angajamentul meu adresat cetăţenilor irakieni: Venim cu întreaga noastră forţă pentru a pune capăt puterii opresoare căreia îi faceţi faţă. Venim să vă aducem hrană, medicamente şi o viaţă mai bună. Venim şi nu ne vom opri pînă cînd ţara voastră nu va fi liberă”.