Summitul anual al Procesului de Cooperare în Sud-estul Europei

La Belgrad are loc summitul anual al Procesului de Cooperare în Sud-estul Europei. România e reprezentată de o delegaţie condusă de presedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, iar Moldova de preşedintele Vladimir Voronin - în calitate de observator. Cu o zi în urmă, miniştrii de externe ai statelor participante au pregătit documentul final al conferinţei ce va fi semnat astăzi.

Summitul reuneşte lideri din Albania, Bosnia, Bulgaria, Grecia, Macedonia, România, Uniunea Serbia-Muntenegru şi Turcia. Iau parte ca observatori Croaţia şi Republica Moldova, precum şi reprezentanţi ai OSCE, Consiliul Europei şi Uniunii Europene. Agenda cuprinde chestiuni privind comerţul liber, energia, transporturile, telecomunicaţiile şi lupta contra crimei organizate.

Ministerul moldovean de externe a calificat reuniunea de la Belgrad drept "una extrem de importanta pentru ţările beneficiare ale Pactului de Stabilitate în Europa de Sud-Est, ţări care participa şi la Procesul de cooperare sud-est european" întrucît reprezintă o "posibilitate de a adopta o strategie comună pentru realizarea obiectivelor de integrare europeană".

Comunicatul diplomaţiei de la Chişinău mai spune de asemenea că "Participarea la aceste organisme ar fundamenta calitatea de stat sud-est european a Republicii Moldova, oferindu-i o serie largă de posibilităţi de cooperare regională".