Posibilă lărgire a listei celor cărora li se vor returna sumele economisite la Banca de economii din Moldova

Guvernul moldovean ar putea largi lista persoanelor carora le va returna in acest an economiile pastrate la Banca de Economii pana in anul 1992, cand a inceput devalorizarea rublei rusesti, urmata de introducerea valutei nationale in Republica Moldova.

Comisia pentru indexarea depunerilor banesti ale populatiei a constatat in sedinta sa de astazi ca cele 43 de milioane de lei prevazute in acest sens in legea bugetului pentru anul 2003 ar putea acoperi indexarea depunerilor persoanelor nascute si dupa anul 1921. Vicepremierul Valerian Cristea, responsabil pentru acest proces, a declarat Europei Libere ca in aceasta lista ar putea intra si persoanele nascute pana in 1925, deoarece in primul trimestru au fost depuse mai putine cereri decat se astepta.

Banca de Economii va incepe indexarea depunerilor banesti ale populatiei dupa confirmarea de catre comisiile teritoriale a cererilor depuse, in proportie de o rubla la un leu pentru prima mie de ruble. Initiativa presedintelui comunist Vladimir Voronin prevede indexarea tuturor depunerilor banesti la Banca de Economii timp de 15 ani, in acest sens fiind nevoie de un miliard 800 de milioane de lei moldovenesti, adica echivalentul a 122 de milioane de dolari.