Sommet-ul tripartit de la Sankt Petersburg

Summitul tripartit de la Sankt Petersburg se încheie astăzi, după ce cu o zi în urmă preşedintele Rusiei Vladimir Putin, cancelarul Germaniei Gerhard Schroeder şi preeşdintele Franţei Jacques Chirac au căzut de acord că Organizaţiei Naţiunilor Unite trebuie să-i revină rolul conducător în refacerea Irakului. La Sankt Petersburg, cei trei au exprimat o opoziţie fermă faţă de ideea ca Statele Unite să preia aceste atribuţii.

Pe de altă parte, Vladimir Putin şi-a anuţat disponibilitatea de a analiza posibilitatea renunţării la cele 8 miliarde de dolari pe care Irakul le datorează Rusiei. Sugestia renunţării la datorii fusese lansată anterior de adjunctul diplomaţiei americane Paul Wolfowitz, care declarase că refacerea economică a Irakului ar avea de cîştigat în cazul în care Rusia, alături de Germania şi Franţa, ar şterge datoriile irakiene.

În partea a doua a zilei, Putin, Chirac şi Schroeder vor rosti discursuri în cadrul unei conferinţe consacrate păcii, securităţii şi dreptului internaţional.