Kofi Annan îngrijorat de acuzaţiile americane la adresa Siriei

Secretarul general ONU Kofi Annan se declară îngrijorat de recentele afirmaţii referitoare la Siria, susţinînd că acestea pot destabiliza Orientul Mijlociu. O declaraţie în acest sens a fost făcută de purtătorul de cuvînt al Secretarului general ONU, care nu a s-a referit explicit la Statele Unite.

Declaraţia a urmat însă celor spuse de şeful diplomaţiei de la Washington, Colin Powell, potrivit căruia Statele Unite examinează posibilitatea de a impune sancţiuni diplomatice şi economice din cauză că regimul de la Damasc deţine arme chimice şi găzduieşte oficiali ai regimului Saddam Hussein.

La rîndul său, şeful Pentagonului Donald Rumsfeld afirmase că în ultimele 12-15 luni Siria a testat arme chimice. Damascul a reacţionat afirmînd prin purtătorul de cuvînt al diplomaţiei “că singura ţară din regiune care deţine arme chimice, biologice şi nucleare este Israelul”.

Autorităţile de la Moscova au cerut Statelor Unite să dea dovadă de reţinere în politica faţă de Siria, afirmînd că recentele declaraţii ale Washingtonului nu fac decît să agraveze şi mai mult situaţia, şi aşa complicată, după războiul din Irak.

Poziţia Rusiei a fost dublată de declaraţiile ministrului francez de externe Dominique de Villepin care a spus că dialogul este esenţial în această problemă.

La rîndul său, Înaltul reprezentant pentru politica externă şi de securitate al UE, Javier Solana a cerut Statelor Unite să-şi atenueze tonul declaraţiilor referitoare la Siria, subliniind că a sosit timpul reducerii tensiunilor.