Două victime politice ale epidemiei SARS din China

Pneumonia atipică face şi victime politice. Primarul Beijingului Meng Xengong a fost demis pe fondul criticilor legate de modul în care autorităţile guvernamentale au administrat epidemia îmbolnăvirilor cu virusul ce provoacă Sindronul Respirator Acut Sever.

Demiterea primarului capitalei chineze a avut loc la o zi după ce din aceleaşi motive ministrul sănătăţii a fost destituit din toate funcţiile deţinute inclusiv în Partidul Comunist chinez. Cu o zi în urmă, autorităţile chineze au recunoscut că numărul îmbolnăvirilor era de fapt mult mai mare decît se raportase oficial.

Între măsurile preventive luate de autorităţi a fost şi contramandarea săptămînii libere acordate pentru sărbătorirea zilei muncii, în aşa fel încît călătoriile din această periodă să fie cît mai puţine pentru a nu răspîndi virusul letal.

Deocamdată, Sindronul Respirator Acut Sever nu poate fi tratat iar pînă acum acesta a făcut mai bine de 200 de victime, majoritatea în Asia. Numai în China 79 de oameni au murit iar numărul pacienţilor infestaţi depăşeşte 1800.