Administratorul interimar american în Irak conferă cu liderii kurzi din nordul ţării

Administratorul interimar numit de Statele Unite pentru Irakul post-belic, generalul în rezervă Jay Garner s-a întîlnit marţi cu liderii kurzi din nordul Irakului, Jalal Talabani, liderul Uniunii patriotice a Kurdistanului şi cu Massoud Barzani, şeful Partidului democratic.

Garner a declarat după întîlniri că Statele Unite doresc un guvern al Irakului unificat, format din grupurile etnice, tribale şi religioase din ţară. Oficialităţile militare americane au confirmat între timp că soldaţi ai coaliţiei au găsit peste 600 de milioane de dolari, bani gheaţă, într-o ascunzătoare din Bagdad.

Generalul american Vincent Brooks a declarat că specialiştii examinează banii pentru a verifica dacă sînt falşi. Brooks a dat următoarele amănunte despre găsirea banilor: „În cursul unei operaţiuni vizînd oprirea unor jafuri, soldaţi din divizia a treia de infanterie au descoperit o cantitate însemnată de bani în spatele unui perete fals. Cantitatea depăşeşte, se crede, 600 de milioane de dolari şi este compusă din teancuri de bancnote de 100 de dolari.

Tot marţi, sute de mii de musulmani şiiţi au sosit în oraşul sfînt Karbala, la sud-vest de Bagdad, într-un pelerinaj care era interzis sub regimul lui Saddam Hussein. Momentul culminant al pelerinajului are loc miercuri.