Ştirea zilei

Participarea a fost mai mică decît se anticipa, reprezentanţii lui Garner aşteptîndu-se iniţial la circa 300 de delegaţi. Deschizînd reuniunea, Garner a spus că se va construi democraţia “în această veche ţară unde a început civilizaţia”.

Despre viitorul guvern, Garner a declarat: Motivul pentru care mă aflu aici, ca şi adjunctul meu britanic Tim Cross, este crearea în Irak a unui mediu propice pentru începerea unei guvernări democratice, care să reprezinte pe toată lumea, toate grupurile religioase şi etnice, toate triburile, toate profesiunile, un guvern liber ales, care să reprezinte voinţa poporului.

La reuniune iau parte, între alţii, reprezentanţi ai Congresului Naţional Irakian, condus de Ahmad Chalabi, politician pro-american revenit din exil, precum şi reprezentanţi ai Consiliului Suprem pentru Revoluţia Islamică, grupare şiită cu baza în Iran.

Cîteva sute de irakieni, musulmani şiiţi, au protestat în centrul Bagdadului, spunînd că la reuniune nu sînt suficient reprezentaţi clericii şiiţi din oraşul sfînt Najaf.