Rusia respinge parţial proiectul de rezoluţie american privind Irakul

Rusia a dat de înţeles astăzi că are rezerve în legătură proiectul de rezoluţie prezentat de Statele Unite Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, un document care prevede ridicarea sancţiunilor instituite de ONU împotriva Irakului.

Proiectul american de rezoluţie conţine propuneri pentru reconstrucţia economică şi politică a Irakului, care ar urma să fie finanţată, după ridicarea sancţiunilor economice, din sumele rezultate din vinderea ţiţeiului irakian. Totodată, proiectul de rezoluţie recunoaşte calitatea de putere de ocupaţie, pe termen de cel puţin un an, Statelor Unite şi Marii Britanii.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Iuri Fedotov a declarat că proiectul de rezoluţie are unele aspecte pozitive, dar şi unele părţi care nu sînt suficient de clare şi care necesită eforturi serioase de clarificare.

Fedotov a declarat agenţiei ruse de ştiri Interfax că săptămîna viitoare, cînd Consiliul de Securitate ONU va relua examinarea documentului propus de americani, Rusia va exercita presiuni pentru a obţine un rol central pentru Naţiunile Unite în Irakul de după război.