Colin Powell avertizează la Cairo asupra pericolului unui guvern islamist în Irak

Secretarul de Stat american, Colin Powell a avertizat la Cairo in legatura cu pericolul aparitiei unui guvern islamist in Irak. Powell a subliniat ca un eventual regim fundamentalist la Bagdad nu ar fi in interesul Irakului sau al tarilor vecine:

“Daca s-ar naste un regim fundamentalist, lipsit de elemente democratice, un regim mînat doar de forţe politice fundamentaliste, un asemenea regim nu ar fi in interesul poporului irakian sau al tarilor vecine cu Irakul.”

Colin Powell s-a pronuntat in favoarea formarii unui guvern irakian reprezentativ pentru toate elementele societatii irakiene. “Noi sintem angajati ferm in favoarea crearii unui guvern irakian care sa fie reprezentativ pentru toti irakienii, un guvern la care sa poata participa toate variatele elemente constitutive ale poporului irakian.

Cred ca ar fi o evolutie nefericita, daca s-ar forma un guvern atît de fundamentalist prin însăşi natura sa, încît să nu respecte principiile de bază ale democraţiei sau să nu respecte drepturile tuturor irakienilor.”