Administratorul civil al Irakului: distribuirea ajutoarelor alimentare ONU va începe săptămîna viitoare

Noul administrator civil al Irakului Paul Bremer şi-a exprimat speranţa că distribuirea de ajutoarea alimentare de către ONU în Irak va începe săptâmâna viitoare.

O oficialitate a Naţiunilor Unite, cu care Bremer a purtat astăzi convorbiri, a spus însă că restabilirea securităţii reprezintă o precondiţie înainte de declanşarea unor operaţiuni umanitare pe scară largă. Ramiro Lopes da Silva a adăugat că la această oră alimentele şi echipamentele sunt ţinta predilectă a jafurilor şi furturilor în Irak.

La rândul său, generalul Buford Blount, unul din comandanţii militari de la Bagdad, a afirmat că soldaţii au dreptul să acţioneze împotriva jefuitorilor.

Pe de altă parte, militarii americani au descoperit o a doua groapă comună, în care se pare că se află mai multe mii de cadavre, din care peste 3000 au fost dezgropate.

Oficialităţi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au avertizat că holera se răspândeşte în rândurile lucuitorilor din Basra, în sudul Irakului, şi că este vorba deja despre o epidemie.