Directorul adjunct OSIM contestă lista de produse alimentare cu indicatori geografici întocmită de ministrul agriculturii

Directorul adjunct al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România (OSIM), Alexandru Strec a declarat că OSIM contestă lista ministrului Agriculturii, Ilie Sîrbu, care solicită înscrierea unor producători în Buletinul Oficial şi în Registrul indicatorilor geografici ale OSIM.

"Este evident că se protejează anumiţi producători cînd se realizază o listă cu indicatori geografici, trecîndu-se peste reglementările în vigoare. Aşa cum ne spune legea, din păcate lista lui Sîrbu nu va putea să fie publicată în documentele OSIM", a declarat la Sibiu Alexandru Strec.

"Cei care cer protecţie trebuie să îndeplinească toate criteriile legii, iar dacă un producător a obţinut un certificat de producător, asta nu înseamnă că are şi dreptul de exclusivitate de producţie", a mai declarat Strec.

Ilie Sîrbu a aprobat, recent, lista cu produsele alimentare renumite şi recunoscute după aria geografică, în vederea protejării acestora pe pieţele Uniunii Europene.

Printre cele mai cunoscute produse incluse în listă se numără salamul de Sibiu, caşcavalul de Rucăr, cîrnaţii de Pleşcoi, babicul de Buzău, pieptul de porc ardelenesc, covrigii de Buzău, precum şi apele minerale Dorna, Biborţeni sau Perla Harghitei