Ştirea zilei

între altele “Guvernanţii din perioada 1940-1944, care reprezentau statul român, s-au făcut vinovaţi de grave crime de război, de pogromuri, deportări în Transnistria, strămutări în masă ale unor importante părţi din populaţia evreiască a Romaniei în teritorii ocupate şi controlate de armata romînă cu metode de discriminare şi exterminare care fac parte din sinistrul mecanism al Holocaustului”.

În comunicat se mai spune că premierul Adrian Năstase şi alţi membri ai guvernului, cu numeroase prilejuri “au arătat că din nefericire, acţiunea sistematică de exterminare prin deportări în lagăre de concentrare sau prin execuţii a cuprins destinul unei importante părţi a evreilor din Romania.” Potrivit comunicatului guvernul îşi asumă cităm “partea de responsabilitate a Statului Român de acum o jumatate de veac pentru victimele Holocaustului, la care guvernantii României au participat atunci”.

Declaraţiile intervin după critici din interiorul şi din afara Romaniei. Comitetul director al Federaţiei comunităţilor evreieşti din Romania şi-a exprimat regretul cu privire la Comunicatul Guvernului din 12 iunie 2003, în care se afirmă inexistenţa Holocaustului în Romania. Într-o declaraţie difuzată astăzi, se spune că afirmaţia a fost primită de comunităţile evreieşti “cu surprindere şi îndreptăţită mîhnire”.

Tot astăzi, o comisie a parlamentului israelian s-a întrunit pentru a discuta declaraţia de săptămîna trecută a guvernului român, cu privire la Holocaust. Colette Avital, preşedinta comisiei parlamentare pentru imigratie si diaspora din Knesset, a declarat Europei Libere ca toate partidele reprezentate in aceasta comisiei sint socate de declaratia guvernului din 12 iunie, prin care – apreciaza Avital - acesta incearca sa rescrie istroia. Comisia a condamant in unanimitate declaratia guvernului român si a cerut clarificari.