50 de ani de la revolta împotriva regimului comunist est-german

Germania comemorează 50 de ani de la revolta contra regimului comunist est-german, înăbuşită de tancurile sovietice. Sute de ceremonii au avut loc în toată ţara şi parlamentul le-a adus un omagiu celor care au încercat acum jumătate de secol să doboare regimul stalinist. Preşedintele german Johannes Rau a spus că protestul din 1953 a reprezentat un precursor al revoluţiei est-germane din 1989, care a doborît zidul Berlinului.

La 16 iunie 1953, echipe de muncitori est-germani au încetat lucrul, înfuriaţi de un ordin de a se accelera construcţia unui bulevard. Biroul politic comunist a anulat rapid ordinul, dar protestatarii lansaseră deja un apel la grevă generală pentru ziua următoare şi revendicările lor includeau acum şi alegeri libere. La 17 iunie, peste un milion de est-germani au răspuns apelului la grevă, manifestaţiile avînd loc atît la Berlin cît şi în alte oraşe.

Armata sovietică a intervenit, aducînd 20 de mii de soldaţi şi 600 de tancuri, care au zdrobit revolta. Cel puţin 100 de oameni au fost seceraţi de focul armelor automate, alţii au fost zdrobiţi de tancuri şi în mai multe oraşe au avut loc execuţii publice.