FMI ajunge la un acord preliminar cu guvernul de la Chişinău

Misiunea Fondului Monetar International a ajuns la un acord preliminar cu guvernul de la Chisinau, insa cabinetul Tarlev mai are de realizat cel putin trei conditii pentru a beneficia de o urmatoare transa a creditului de la Fondul Monetar International.

Sefa misiunii FMI, Marta de Castello Branco, a declarat astazi intr-o conferinta de presa ca Guvernul moldovean mai trebuie sa anuleze restrictiile de export, sa implementeze inspectia inainte de expeditie, masura de combatere a contrabadei, precum si de ajustarea Bugetului de Stat si a bugetului de asigurari sociale la situatia economica reala.

In cazul in care Guvernul va realiza aceste trei conditii, Fondul Monetar International ar putea aloca pana la finele anului curent doua credite de cate 15 milioane de dolari. Pana in prezent Chisinaul a beneficiat doar de trei transe din creditul in valoare de aproape 150 de milioane de dolari, aprobat in 1999.

Programul actual cu FMI-ul expira la finele anului curent, iar Guvernul moldovean va trebui negocieze o perioada lunga de timp un nou program.