Ştirea zilei

Liderul american a precizat că una din concluziile recentului summit G-8 a fost aceea că puterile mondiale nu ar tolera dotarea Iranului cu armament atomic şi că este nevoie de o colaborare la nivelul comunităţii internaţionale pentru ca acest lucru să nu se întîmple.

Autorităţile de la Washington acuză regimul de la Teheran că are programe de înarmare nucleară, acuzaţie respinsă de iranieni care susţin că facilităţile respective sînt exclusiv civile. Şeful Casei Albe s-a referit, de asemenea, la demonstraţiile din capitala iraniană, vorbind despre “curajul” celor care protestează împotriva guvernului de la Teheran. Preşedintele Bush a cerut ca demonstranţii pro-democarţie să fie trataţi cu tot respectul.

Protestele din Piaţa Universităţii de la Teheran au continuat şi azi noapte, în aceeaşi formulă: sute de automobilişti au invadat piaţa respectivă susţinînd protestul prin claxoanele maşinilor. Potrivit relatărilor, numărul celor care participă la aceste demonstranţii este însă în scădere.

Agenţiile internaţionale de presă vorbesc şi despre un alt protest antiguvernamental, ce a avut loc într-un cartier sărac din Teheran. Demonstraţiile au început cu nouă zile în urmă. Ele s-au soldat cu numeroase arestări, precum şi cu confruntări violente între demonstranţi şi membrii miliţiilor islaminste.