Preşedinţia italiană a UE începe tumultuos

În prima zi după preluarea oficială a preşedinţiei Uniunii Europene, premierul Italiei Silvio Berlusconi a provocat un veritabil scandal diplomatic. Şeful guvernului italian a prezentat miercuri în faţa parlamentarilor europeni de la Strassbourg programul pentru perioada în care ţara sa asigură preşedinţia forului comunitar.

În cadrul interpelărilor care au urmat discursului respectiv, parlamentarul german Martin Schultz s-a referit la scandalul în care Berlusconi este acuzat de dare de mită. Premierul italian a produs stupoare, răspunzînd că lui Martin Schultz i s-ar potrivi perfect rolul de gardian într-un lagăr de concentrare. Preşedintele parlamentului european Pat Cox i-a cerut lui Berlusconi să-şi ceară scuze, însă acesta a refuzat.

La scurt timp, ambasadorul Italiei a fost convocat la ministerul de externe de la Berlin unde i s-a comunicat că remarcile lui Berlsuconi sînt inacceptabile. A urmat convocarea ambasadorului Germaniei la ministerul de externe de la Roma. Diplomaţia italiană a calificat drept “o ofensă de neacceptat” atacul parlamentarului european Martin Schultz la adresa lui Silvio Berlusconi.

Ulterior, printr-un purtător de cuvînt Berlusconi a declarat că nu a dorit să jignească poporul german, însă nu a retras cele spuse în plenul parlamentului de la Strassbourg. Preluarea de către Italia a preşedinţiei Uniunii s-a petrecut la scurt timp după ce un tribunal de la Milano a suspendat procesul în care Berlusconi este acuzat de mituirea unor judecători în cursul perfectării unei afaceri de la mijlocul anilor 80. Suspendarea a ţinut cont de o controversată iniţiativă legislativă adoptată luna trecută şi care i-a acordat imunitate lui Berlusconi.