Întrevedere între premierul palestinian Abbas şi liderul spiritual Hamas Yassin

Premierul palestinian Mahmoud Abbas a avut consultări în Gaza cu şeicul Ahmed Yassin, fondatorul şi liderul spiritual al grupării Hamas. Este pentru prima oară cînd - în calitate de prim ministru - Abbas îl întîlneşte pe Yassin, iar rezultatul consultărilor, care au durat aproximativ 35 de minute, nu au fost divulgate presei.

Surse politice citate de agenţiile internaţionale precizează că la reuniunea sa săptămînală, cabinetul israelian se pregăteşte să aprobe eliberarea din închisori a cîtorva sute de palestinieni. Este posibil însă ca decizia să nu îi satisfacă pe militanţi, în condiţiile în care în costodia forţelor israeliene se află în acest moment după diverse estimări între 5900 şi 8000 de palestinieni.

Eliberarea a doar cîteva sute ar putea pune sub semnul întrebării respectarea armistiţiului de trei luni declarat recent de principalele grupări militante; armistiţiu şi aşa fragil, în condiţiile în care săptămîna trecută au fost raporate cîteva atacuri sporadice în Cisordiania şi Gaza, precum şi uciderea de către militarii israelieni a unui palestinian înarmat în cursul unui raid petrecut cu trei zile în urmă.