Directorul AIEA încearcă de determine semnarea protocolului adiţional la Teheran

Directorul agenţiei internaţionale pentru energie atomică, Mohamed el Baradei se află la Teheran unde se pregăteşte să ceară autorităţilor iraniene să permită accesul la facilităţile nucleare de care dispun.

Baradei se va întîlni azi cu preşedintele Mohamad Khatami, cu ministrul de externe Kamal Kharazi şi cu şeful agenţiei iraniene de profil Gholamreza Aghazadeh.

El va încearcă să obţină semnătura autorităţilor iraniene pe protocolul aditional al tratatului de neprolifere, document care prevede posibilitatea ca experţii ONU să monitorizeze programele nucleare.

Deşi oficialii iranieni susţin că nu au nimic împotriva protocolului, ei condiţionează semnarea documentului de acordarea unor garanţii între care ridicarea sancţiunilor economice.

Washingtonul suspectează autorităţile de la Teheran de producerea armelor atomice, acuzaţie dezminţită de iranieni care susţin că toate facilităţile nucleare de care dispun au scopuri exclusiv civile.

Aflat într-o vizită la Moscova ministrul francez de extrene Dominiq de Villepin a spus ieri că Iranul trebuie să ia măsuri pentru a recîştiga încrederea comunităţii intrenaţionale.

La rândul său, ministrul rus de externe, Igor Ivanov, a cărui ţară construieşte în Iran prima centrală nucleară din această ţară, a afirmat că Rusia sprijină de asemenea o cooperare extinsă între Iran si Agenţia ONU pentru Energie Atomică.