Seul: Coreea de nord a reprocesat combustibil nuclear

Potrivit serviciului de informaţii al Coreei de Sud, Coreea de Nord a reprocesat “o mică proporţie” din combustibilului nuclear ars pe care îl are stocat şi totodată a testat dispozitive folosite pentru declanşarea de explozii atomice.

Serviciul naţional de Informaţii sud-coreean a raportat unei comisii parlamentare că, potrivit estimărilor sale, Coreea de Nord a reprocesat recent unele dintre cele 8000 de bare de combustibil nuclear, stocate la facilitatea nucleară de la Yongbyon – reprocesarea combustibilului ars fiind o operaţiune din care poate rezulta material nuclear militar.

Directorul serviciului de informaţii sud-coreean este citat de agenţia de ştiri a Coreei de Sud, Yonhap, şi cu afirmaţia că au fost efectuate aproximativ 70 de teste cu dispozitive care pot fi folosite pentru declanşarea exploziilor atomice.

Declaraţia Serviciului de informaţii sud-coreean coincide cu o vizită în China a Preşedintelui sud-coreean Roh Moo Hyun, care a făcut astăzi un nou apel ca Fenianul să renunţe la dezvoltarea de arme nucleare.