Raport Freedom House: România este o ţară liberă, Moldova parţial liberă

Romania este o tara in care drepturile politice şi libertăţile civile permit acordarea calificativului de tara libera – se afirma in Raportul anual asupra Libertatii în Lume, publicat de Organizaţia Freedom House. Republica Moldova este inclusă însă în categoria tarilor partial libere.

Anul acesta sint analizate 192 de tari, dintre care 89 de ţări considerate libere. Tarile sint evaluate pe o scara de la 1 (scorul cel mai bun) la 7 (scorul cel mai slab) si sint luate in considerare doi indici : drepturile politice si libertatile civile.

Toate ţările din Uniunea Europeană cu exceptia Greciei, au scorurile maxime, 1 şi 1. Grecia are 1 şi 2. Scorurile Romaniei, ca tara libera, sint 2 şi 2. Romania a promovat in această categorie in 1997, după ce pina atunci fusese considerata partial liberă. Toate celelalte tari central şi est europene candidate la Uniunea Europeană au scoruri mai bune decit Romania. Republica Moldova, considerată parţial libera, are scorurile 3 şi 4 în raportul pe 2003 – se remarcă o inrautatire la capitolul drepturilor politice fata de cei patru ani anteriori.