Poziţia Condolezzei Rice în dosarul "Irak - import de uraniu"

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Condolezza Rice consideră că în discursul despre starea Uniunii din luna ianuarie, preşedintele Bush nu ar fi trebuit să se refere la pretinsa tentativă a regimului Saddam Hussein de a cumpăra uraniu din Niger, informaţie care s-a doveit ulterior falsă.

Rice a precizat însă că informaţia respectivă a provenit din surse ale serviciilor de spionaj britanice. În prezent oficialii de la Londra continuă să spună că datele respective sînt corecte, însă nu pot divulga sursele.

Condolezza Rice a precizat că la solicitarea CIA dintr-un discurs anterior celui din ianuarie au fost eliminate referiri priviond tentative ale irakienilor de a obţine uraniu. Cu o zi în urmă, oficiali de la Casa Albă au declarat că informaţiile despre acest subiect nu erau îndeajuns de solide pentru a fi incluse în discursul despre starea Uniunii.

Asta după ce vineri, George Tennet, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii - CIA şi-a asumat public responsabilitatea pentru includerea în discursul prezidenţial a datelor respective, asupra cărora agenţia americană de profil avea îndoieli.