Preşedintele Iliescu despre avatarurile relaţiilor româno-ruse

Preşedintele Romaniei Ion Iliescu a negat într-o conferinţă de presă că fostul ministru rus de Externe Evgheni Primakov ar fi spus că Ceauşescu a cerut sprijinul Moscovei în 1989, apreciind că aceste afirmaţii au fost răstălmăcite, probabil din cauza unei traduceri incorecte.

Ion Iliescu a precizat că a ascultat expunerea şi Primakov a spus că Ceauşescu, care condamnase intervenţia sovietică în Cehoslovacia în 1968, în noiembrie 1989, într-o întîlnire cu Gorbaciov, îi reproşa acestuia că trădează socialismul şi că URSS nu intervine militar pentru a-şi opri procesul de destrămare.

Iliescu a adăugat că fostul ministru rus de Externe nu avea cum să spună că Ceauşescu i-a cerut lui Gorbaciov ca trupele sovietice să intervină în România în decembrie 1989, deoarece "este fals”.

De asemenea, Iliescu a negat că ar fi afirmat, la Moscova, că Vladimir Putin a aflat pentru prima dată, în întîlnirea pe care au avut-o la Kremlin, despre problema tezaurului românesc.

Iliescu a precizat că i-a înmînat preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, în întîlnirea pe care au avut-o înaintea semnării Tratatului politic româno-rus, o notă referitoare la conţinutul tezaurului românesc, care nu înseamnă numai aur, ci şi rezervele BNR, bijuterii, obiecte de artă, documente de arhivă, precum şi o notă referitoare la ceea ce s-a returnat României în anii 1935 şi 1956.