Apel UE la adresa Rusiei de a ratifica tratatul de la Kyoto

Miniştrii mediului din Uniunea Europeană, reuniţi în Italia, au cerut Rusiei să ratifice tratatul convenit la Kyoto în 1997 de către Organizaţia Naţiunilor Unite. Potrivit ministrului danez al mediului Hans Christian Smith, tratatul asupra reducerii poluării, pe care ţările Uniunii Europene l-au ratificat, este una din priorităţile de politică externă ale blocului pan-european.

Tratatul fixează date ţintă pînă la care ţările industrializate trebuie să-şi reducă în următorii 10 ani emisiile de bioxid de carbon în medie cu cinci la sută sub nivelul din 1990. Tratatul a creat de asemenea ceea ce se numeşte piaţa de bioxid de carbon, în care diferite ţări pot să cumpere sau să vîndă credite de emisii, pentru a-şi respecta obligaţiile asumate prin tratat.

Analiştii sînt de părere că, din cauza recesiunii economice pe care a cunoscut-o după căderea comunismului, Rusia ar avea de cîştigat de pe urma comercializării emisiilor de gaze. Mai mult de 100 de ţări au ratificat Protocolul de la Kyoto, nu însă Statele Unite, care sînt cel mai mare producător de bioxid de carbon.