Fostul Ministrul britanic al Dezvoltării internaţionale critică guvernul Blair

Guvernul britanic continuă să fie ţinta criticilor, în legătură cu probabila sinucidere a unui consilier al Ministerului Apărării implicat în acuzaţiile potrivit cărora Guvernul a exagerat ameninţarea reprezentată de armele de distrugere în masă ale Irakului.

Clare Short, fost ministru al Dezvoltării Internaţionale în guvernul Blair, care a demisionat din cauza războiului din Irak, a acuzat guvernul că, atacînd BBC-ul, încearcă să distragă atenţia de la problema cheie şi anume cum a ajuns Marea Britanie să se implice în războiul din Irak.

Corporaţia Britanică de Radio şi Televiziune a confirmat ieri că David Kelly, consilierul Ministerului Apărării, a fost sursa principală a relatării în care s-a făcut afirmaţia că guvernul a exagerat pericolul reprezentat de Irak.



Premierul Tony Blair a cerut investigarea circumstanţelor morţii lui David Kelly printr-o anchetă judiciară independentă şi a promis că îşi va asuma personal responsabilitatea pentru orice ilegalitate comisă de guvernul său.

La Washington, politicieni din Partidul Democrat au continuat să-l critice pe preşedintele George Bush, căruia i-au cerut să îşi asume o parte din răspundere, în cadrul unei controverse asemănătoare celei din Marea Britanie, pe marginea acurateţei informaţiilor furnizate de serviciile secrete şi utilizate în perioada imediat premergătoare războiului împotriva Irakului.