Cerere de anulare a dreptului la autodeterminare a Autonomiei găgăuze în cazul schimbării statutului internaţional al Republicii Moldova

O comisie specială a Parlamentului moldovean a propus excluderea dintr-un proiect de amendare a Constituţiei a prevederilor ce oferă autonomiei găgăuze dreptul la autodeterminare în cazul schimbării statutului internaţional al Republicii Moldova.

Comisia specială a hotărât că introducerea acestei prevederi în Constituţie este riscantă în acest moment, când Chişinăul şi Tiraspolul discută posibilitatea transformării Republicii Moldova dintr-un stat unitar în unul federativ, pentru a soluţiona conflictul transnistrean.

Proiectul de amendare a Constituţiei, care prevede consolidarea autonomiei găgăuze, a fost votat de Parlament în prima lectură în urma cu 10 zile, Legislativul de la Chişinău urmând să revină asupra lui la şedinţa plenară de vineri.



Autorităţile autonomiei găgăuze au cerut în repetate rânduri să fie admise la negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol privind federalizarea Republicii Moldova şi şi-au propus să obţină pentru această autonomie locală un statut de subiect cu drepturi depline al eventualei federaţii.