Ştirea zilei

Presedintele Katsav apreciaza, "interviul si în special referinta care pune sub semnul întrebarii unicitatea Holocaustului au fost, fireste, inoportune si gasesc necesar sa clarific si sa subliniez natura Holocaustului de care a avut parte poporul evreu".

"Doar evreii -- se afirmć în scrisoarea, a carei copie ne-a parvenit la redactie -- au fost persecutati si masacrati pe baza originii lor si a morbidei ideologii denumita "teoria rasiala". Nu toate victimele din rćzboi au fost evrei, dar toti evreii au fost victime."

Iar presedintele Israelului noteaza mai departe: "negarea Holocaustului, minimalizarea sau încercarea de a-l compara cu alte evenimente contrasteaza cu adevarul istoric si reprezinta o mare ofensa adusa victimelor, mostenirii Holocaustului si pune în primejdie concluziile ce au fost trase pentru a combate rasismul, xenofobia si antisemitismul.

"Asteptćm ca România -- scrie presedintele Israelului omologului sau -- sa dea dovada de curaj si sa se confrunte cu trecutul ei tragic în timpul Holocaustului si cu omorîrea a aproximativ jumćtate din evreii care traiau sub regimul român în acea perioada. Condamnarea acestei teribile si unice crime împotriva poporului evreu este necesara pentru a se asigura un viitor mai bun pentru generatiile urmatoare."