Europa: caniculă, arşită aprigă, dogoare

Temperaturile au urcat din nou peste 35 de grade într-o bună parte a Europei, iar valul de căldură crează tot mai multe probleme sistemelor energetice. În Franţa, unde doctorii spun că peste 100 de persoane au murit din cauze legate de caniculă, funcţionarea centralelor nuclearo-electrice în condiţiile valului de căldură crează probleme pentru mediul încojurător.

Compania Electricite de France a primit permisiunea, din partea guvernului, ca apa de răcire de la 19 dintre centralele sale nuclearo-electrice să fie evacuată în rîuri la temeperaturi mai mari decît cele admise de obicei. În Germania şi Olanda, autorităţile de resort spun că pentru a se evita aceeaşi derogare, ar putea fi necesare reduceri în producţia de electricitate.

Incendiile forestiere favorizate de caniculă au continuat să facă ravagii în Spania, Italia, Portugalia şi Franţa. Cel mai grav afectată pare a fi Spania, unde au ars luna aceasta 30 de mii de hectare de pădure. Şi părţi din Asia suferă din cauza caniculei şi a secetei, iar în Orientul îndepărtat al Rusiei se relatau marţi 100 de incendii forestiere, aproape 4400 de hectare fiind distruse într-o singură zi.