Ancheta în cazul Kelly - reporter BBC îl acuză pe şeful relaţiilor cu presa al premierului Blair

Jurnalistul BBC Andrew Gilligan şi-a apărat relatările în care a afirmat că guvernul britanic a exagerat ameninţarea reprezentată de programele de armament ale Irakului. Gilligan a depus mărturie la Londra, în cadrul anchetei judiciare care se desfăşoară în legătură cu moartea expertului guvernamental David Kelly.

Kelly a fost găsit mort, cu venele de la mînă tăiate după ce a fost identificat public de guvern ca sursă a relatărilor lui Gillilgan. Se crede că David Kelly s-a sinucis, din cauza scandalului.

În mărturia sa, Gilligan a afirmat că expertul guvernamental i-a spus că un dosar al serviciilor de informaţii britanice a fost modificat cu o săptămînă înainte de publicare pentru a include afirmaţii dramatice – dar nesigure - despre capacitatea regimului Saddam de a desfăşura arme de distrugere în masă.

Gilligan a mai spus că în dezvăluirile pe care i le-a făcut Kelly, acesta l-a acuzat pe Alistair Campbell, şeful relaţiilor cu mass-media al premierului Blair, de a fi introdus informaţii nesigure în dosarul respectiv. Guvernul Blair neagă ferm acuzaţiile că datele servicilor de informaţii ar fi fost exagerate pentru a justifica războiul contra Irakului.