Noul administrator ONU într-o primă vizită în Kosovo

Continuă prima vizită în Kosovo a diplomatul finlandez Harry Holkeri care va prelua în curînd funcţia de administrator ONU al provinciei din sudul Serbiei. Ieri, la puţin timp după sosirea lui Holkeri la Priştina, un copil sîrb a fost împuşcat mortal şi alţi patru au fost răniţi de tiruri de armă trase cînd copiii se scăldau într-un rîu din apropierea satului lor, o enclavă sîrbească încojurată de aşezări locuite de albanezi.

Harry Holkeri s-a declarat îngrozit de această crimă, spunînd că pentru Kosovo este o tragedie că astfel de lucruri se pot întîmpla încă, după 4 ani de administrare internaţională a provinciei.

Mîiine noul administrator desemnat de ONU va avea la Belgrad consultări cu Goran Svilanovici, ministrul de externe al Uniunii Serbia Muntenegru. Svilanovici a declarat că incidentul de miercuri « confirmă în mod tragic eşecul Naţiunilor Unite şi al Alianţei Nord Atlantice în Kosovo ».

Harry Holkeri, fost prim-ministru al Finlandei între 1987 şi 1991, va fi cel de-al patrulea administrator ONU pentru Kosovo din anul 1999, cînd Naţiunile Unite au preluat administraţia provinciei după bombardamentele NATO care au pus capăt campaniei de forţă a regimului condus de Slobodan Miloşevici împotriva separatiştilor albanezi. Actualul administrator internaţional din Kosovo este germanul Michael Steiner.