Directori de spitale acuză subfinanţarea sistemului de sănătate

Controlul în spitale în vederea stabilirii datoriilor care pot fi achitate în acest an trebuie să stabilescă obiectiv şi prioritar cauzele care au dus la acumularea arieratelor pentru că, de cele mai multe ori, este vorba de subfinanaţarea sistemului - susţin mai mulţi directori de unităţi sanitare.

"Raportul întocmit de Autoritatea Naţională de Control şi Ministerul Sănătăţii este echitabil, dar punctul forte al documentului ar fi stabilirea cu obiectivitate a cauzelor care au dus la crearea unor creanţe" - a declarat Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, citat de Mediafax.

Profesorul Ştefan Drăgulescu, directorul Centrului de Cardiologie din Timişoara şi fost ministru al Sănătăţii în Cabinetul Radu Vasile, spune că datoriile acumulate sînt justificabile în condiţiile în care în clinică sînt efectuate intervenţii chirugicale de mare amploare, iar actul medical este de înalt nivel.

"Sigur că sînt deficienţe în sistemul sanitar, dar dacă persistă subfinanaţarea, va creşte mortalitatea, iar România va păstra postul de lider al bolilor în Europa" - a mai spus profesorul Drăgulescu.