Oprirea reactorului de la Cernavoda - reducerea cu 38% a productiei hidro-centralelor

Din motive de securitatea, reactorul centralei nuclere de la Cernavoda a fost inchis - urmind sa fie repornit in 4 pina la 6 saptamini, dupa cum a estima ministrul economiei Dan Ioan Popescu. Scaderea nivelului Dunarii la cote fara precedent pune in pericol sistemul de racire a reactorului.

Inchidera centralei ar putea provoca pierderi, estimate la peste 20 de milioane de dolari. Centrala de la Cernavoda produce 10 la suta din totalul de energie electrica.

Concomitent, tot din cauza secetei, s-a redus cu 38 la suta productia de energie a hidrocentralelor - o criza care nu va fi resimtita de populatiei, a asigurat ministrul economiei. Vor fi insa afectate intrepinderile cu datorii mari la energie - care vor fi debransate in caz ca nu achita facturile in decurs de 5 zile, a precizat acelasi ministru al economiei.

De la 1 septembrie, pretul la energie electrica se majoreaza cu 17 la suta - majorarea a fost anuntata inca se săptămîna trecuta, aparent, fara vreo legatura cu actuala criza de energie electrica. Incepind de simbata a fost sistat exportul de energie electrica.