Ştirea zilei

între propunerile neacceptate de plen regasindu-se si cea a lui Antonie Iorgovan (PSD) privitoare la desfiintarea instantelor militare.

Amendamentul lui Iorgovan viza posibilitatea ca instantele militare sa fie înfiintate, prin lege organica, numai în caz de razboi, senatorul PSD motivînd ca democratizarea societatii românesti presupune si democratizarea justitiei, iar într-un stat de drept în care cetatenii sînt egali în fata legii, nu se mai justifica existenta unei justitii distincte pentru militari.

Amedamentul a fost respins, reprezentantii Comisiei argumentînd ca înfiintarea sau desfiintarea instantelor militare, ca instante specialitate, nu poate fi reglementata prin Constitutie, ci printr-o lege organica.

Plenul a respins, de asemenea, amendamentul democratilor privind folosirea sumelor reprezentînd contributii la constituirea unor fonduri exclusiv în scopul în care s-au colectat. Motivul respingerii l-a reprezentat faptul ca, prin armonizarea legislatiei, fondurile speciale vor disparea, motiv pentru care o asemenea prevedere nu poate fi cuprinsa în Constitutie.