Chisinau: export de energie electrica in Romania?

Republica Moldova ar putea exporta din septembrie energie electrica in Romania, a declarat Europei Libere directorul general al Agentiei Nationale pentru Reglementari in Energetica, ANRE, Vasile Karafizi.

Este vorba de exporturi de pina la 30 de milioane de kW/h, la un pret de 3 centi pentru un kW/h, energie produsa la Centrala Electrica nr.2 din Chisinau. Pina la finele acestui an, cantitatile de energie exportate ar putea fi majorate pina la 250 de milioane de kW/h, aproape un sfert din consumul anual al Republicii Moldova, care importa aproximativ 70% din necesitatile energetice.

Potrivit lui Karafizi, compania moldoveana Energoexport a semnat deja un contract cu partea romana, conditiile tehnice pentru inceperea exporturilor fiind satisfacatoare, insa exista unele probleme de ordin juridic, fara a preciza care sunt acestea. ANRE urmeaza sa examineze in sedinta de miercuri, 3 septembrie conditiile pentru inceperea livrarilor de energie electrica in Romania si sa adopte o decizie in acest sens, a mai spus Vasile Karafizi.