Comisia Europeană: vize de mic trafic pentru "noii vecini"

Potrivit unei relatări a Agenţiei France Presse, Comisia Europeană a propus instituirea unor vize de « mic trafic », pentru cetăţenii din statele nemembre ale Uniunii Europene, care trăiesc în apropiere de viitoarele frontiere a blocului comunitar şi care ar putea astfel călători cu regularitate în interiorul unui stat al Uniunii.

Potrivit acestei propuneri, o asemenea viză ar fi valabilă pentru cel puţin un an şi ar permite deţinătorului să intre pe teritoriul Uniunii pentru o perioadă de maximum şapte zile o dată.

Viza va fi eliberată gratuit şi va permite o şedere de cel mult trei luni în total în fiecare semestru. Planul Bruxelles-ului este menit să vină în sprijinul statelor din fosta Uniune Sovietică şi din Balcani (cu excepţia României şi Bulgariei) care se vor învecina, începînd de anul viitor, cu Uniunea Europeană.

Executivul comunitar mai propune ca, din cauza naturii locale a micului traficului de frontieră, regimul vizelor să fie administrat de statele membre Uniunii Europene prin acorduri bilaterale cu vecinii lor.