Ştirea zilei

"Trebuie să continuăm colaborarea. Este o colaborare bună şi este şi un semnal extern extrem de bun" - a spus preşedintele executiv al PSD.

Cozmîncă a spus că PSD a fost de acord cu unele cereri ale UDMR, care "oricum trebuiau realizate" în procesul de aderare a României la Uniunea Europeană, dar nu poate fi de acord cu "pretenţiile exagerate".

El a exemplificat cu situaţia instalării la Arad a Statuii Libertăţii, afirmînd că aceasta reprezintă un simbol al Ungariei Mari. Octav Cozmîncă a mai spus că în Arad ar putea fi ridicat un monument al Revoluţiei de la 1848, sau un monument al reconcilierii naţionale.

Purtătorul de cuvînt al Guvernului de la Budapesta a anunţat că premierul Ungariei, Peter Medgyessy i-a scris o scrisoare omologului său român Adrian Năstase, căruia îi cere să sprijine intentia maghiarilor din Romania de a expune grupul statuar al Libertatii de la Arad.

În mesaj se spune printre altele: “Pentru maghiarii din România, grupul statuar este simbolul identităţii naţionale, al legăturii cu pămîntul natal, al trecutului istoric comun maghiaro-român şi al reconclierii între cele două ţări şi popoare.