În semn de protest Teheranul anunţă revizuirea relaţiilor cu AIEA

Iranul declară că va face o revizuire serioasă a colaborării sale cu agenţia ONU de monitorizare a activităţilor nucleare. Anunţul a fost făcut ieri la Viena, după ce Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a adoptat proiectul de rezoluţie susţinut de Statele Unite care dă Teheranului ca termen limită data de 31 octombire până când trebuie să prezinte dovada că nu pune la punct arme nucleare secrete, la adăpostul programului energetic civil.

Rezoluţia mai cere Iranului să înceteze orice operaţiuni de obţinere a uraniului îmbogăţit. Teheranul neagă acuzaţia că ar încerca să construiască arme nucleare şi afirmă că-şi va revizui colaborarea cu Agenţia nucleară a Naţiunilor Unite.

Rezoluţia nu precizează care vor fi consecinţele dacă Iranul nu respectă termenul limită, dar este posibil ca întreaga chestiune să fie supusă atenţiei Consiliului de Securitate al ONU.

Diplomaţii iranieni au părăsit în semn de protest reuniunea Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică de la Viena.

Statele Unite au avertizat Teheranul să respecte ultimatumul. În caz contrar se va considera că e o dovadă în plus că Iranul urmăreşte un program nuclear clandestin.

Ministrul rus de externe, Igor Ivanov este de acord cu acţiunea de prevenire a dezvoltării armelor nucleare de către Iran, dar spune că Rusia nu este încă dispusă să renunţe la cooperarea cu Teheranul. Rusia construieşte la Bushehr prima centrală nucleară iraniană.