Avertisment al Băncii Mondiale privind răspîndirea Sidei în Europa de răsărit

Banca Mondială cere liderilor din Asia Centrală şi Europa de Est să-şi sporească eforturile pentru a preveni o potenţială epidemie de Sida, de proporţii catastrofice. Într-un raport dat marţi publictăţii, Banca Mondială susţine că ţările din fostul bloc comunist au la această ora cea mai mare rată de contaminare cu virusul HIV-Sida din întreaga lume.

Potrivit autorilor raportului, numai anul trecut au fost înregistrate în această regiune 250.000 de noi infectări, iar numărul total al bolnavilor este de un milion 200 de mii. Potrivit şefului echipei de experţi medicali ai Băncii Mondiale pentru Asia Centrală şi Europa Răsăriteană, Olusoji Adeyi, cele mai afectate sînt ţările baltice, Federaţia Rusă, Belarusul şi Republica Moldova.

Liderii acestor state – a subliniat expertul citat – continuă să nege criza provocată de Sida în ţările lor. Directorul de operaţiuni al Băncii Mondiale pentru aceeaşi regiune, Annete Dixon a adăugat la prezentarea raportului că este posibil un recul al progreselor obţinute după prăbuşirea Uniunii Sovietice în ţările respective în cazul în care răspîndirea SIDA nu va fi combătută energic.

Raportul Băncii Mondiale precizează de asemenea că Asia Centrală şi Europa de Est alocă în acest moment pentru combaterea maladiei o sumă estimată la 300 de milioane de dolari şi recomandă creşterea acestei sume pînă în 2007 la un miliard şi jumătate de dolari.