Raportul de mediere la revizuirea Constituţiei adoptat în cele două Camere ale Parlamentului

Cu 100 de voturi „pentru” şi 37 „împotrivă” plenul Senatului a votat raportul Comisiei de mediere la proiectul legii de revizuire a Constituţiei. Dintre cele 41 de puncte ale raportului de mediere, 14 au fost texte comune, trei au fost formulări ale Camerei Deputaţilor, restul fiind menţinute în forma iniţială votată de Senat. O prevedere importantă din textul de mediere se referă la vîrsta candidaţilor la alegeri.

Astfel, s-a stabilit ca pentru Camera Deputaţilor, candidaţii să aibă minim 23 de ani, pentru Senat - cel puţin 33 de ani, iar pentru preşedinţie - 35 de ani. De asemenea, Comisia de mediere a găsit o nouă formulă în cazul textului constituţional privind persoanele cu handicap. Comisia de mediere a adoptat textul Senatului şi în cazul articolelor constituţionale privind înlocuirea primului-ministru şi demiterea Guvernului.

În cazul ordonanţelor de urgenţă, a fost menţinut texul Senatului, care prevede că" Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amînată, avînd obligaţia motivării urgenţei în cuprinsul acestora".

Camera Deputaţilor a adoptat şi ea cu 265 de voturi “pentru” şi 65 “împotrivă”, raportul de mediere la revizuirea Constituţiei, în forma aprobată de comisia de mediere. Votul a fost nominal, iar la dezbaterea pe articole, singurii care au ridicat obiecţii au fost deputaţii PRM, care au şi votat împotriva mai multor prevederi din raport.

Textul adoptat prevede, între altele prevede garantarea accesului liber al persoanei la o activitate economică, precum şi a liberei iniţiative, fiind inclusă şi garantarea accesului la cultură. Deputaţii au votat şi legea privind referendumul, care stabileşte că referendumul pentru revizuirea Constituţiei va avea loc la 30 de zile de la adoptarea ei în Parlament.