PRM sesizează Curtea Constituţională: "ştirbirea caracterlui naţional al statului"

Grupul parlamentar al PRM din Camera Deputaţilor a sesizat Curtea Constituţională pe motiv că proiectul de revizuire a legii fundamentale ar fi neconstituţional -- a anunţat liderul grupului, Lucian Bolcaş.

Deputaţii PRM consideră că, prin modificările aduse Constituţiei, "au fost ştirbite" caracterul naţional şi unitar al statului român şi limba oficială, iar principiul separaţiilor puterilor în stat a fost încălcat prin includerea de drept a ministrului Justiţiei şi a procurorului general al Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în Consiliul Superior al Magistraturii.

Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost adoptat, săptămîna trecută, de cele două Camere ale Parlamentului, singurii parlamentari care au votat împotrivă fiind cei ai PRM şi senatorul PSD George Pruteanu.

Grupul parlamentar al PSD din Senat a decis, astăzi, înlocuirea senatorului Pruteanu din funcţia de vicepreşedinte al Comisiei de învăţămînt. Măsura a fost explicată prin aceea că senatorul absentează mult de la şedinţele Comisiei. Liderul grupului PSD, Ion Solcanu a afirmat că măsura "nu a fost nici o trimitere la votul dat de Pruteanu la revizuirea Constituţiei.

Purtătoarea de cuvînt a Preşedintelui Iliescu a anunţat astăzi că şeful Statului a semnat, sîmbătă, decretul pentru promulgarea Legii privind organizarea referendumului din 19 octombrie, cînd cetăţenii vor fi chemaţi să-şi exprime prin vot poziţia faţă de noua Constituţie.