Agenţiile internaţionale de presă despre absenteismul semnalat la referendum

„Foştii comunişti aflaţi la putere în România au lansat o campanie de ultim moment pentru a atrage mai mulţi alegători la referendumului asupra alinierii Constiuţiei cu legislaţia Uniunii Europene” - se spune într-o relatare a agenţiei Reuter.

„Analiştii, continuă Reuter, spun că, deşi majoritatea românilor sprijină aderarea ţării lor la Uniunea Europeană, mulţi alegători s-au abţinut de la vot pentru a-i pedepsi pe liderii politici pentru eşecul guvernărilor de după 1989 care nu au reuşit să ridice nivelul de trai în cei 14 ani de la căderea comunismului. Reuter citează şi o studentă din Bucureşti care spune că nu are nici un sens să se prezinte le vot din moment ce legislatorii român dorm în timpul şedinţelor”.

Agenţia France Presse notează că prezenţa redusă la vot ameninţă cu invalidarea unui referendum crucial pentru alinierea constituţiei fostului stat comunist la normele Uniunii Europene. France Presse citează analişti care spun că invalidarea votului ar avea un impact negativ asupra imaginii României, şi precizează că există o oarecare aşteptare în Europa pentru acest vot. Aceiaşi analişti sînt de părere că un eventual eşec al referendumului ar fi o lovitură pentru guvernul Năstase şi ar putea declanşa o criză politică.

Agenţia Associated Press citează alegători care au declarat că nu s-au folosit de dreptul lor de vot pentru a pedepsi guvernul din cauza sărăciei şi corupţiei care macină România. „Dacă aş fi votat, ar fi fost un vot de încredere pentru corupţie, minciuni, capitalism veros şi nepotism” - a declarat Agenţiei Associated Press un inginer din Cluj, care nu s-a prezentat la vot.