Moscova: mandate de arestare internaţionale pe numele a trei militanţi ceceni

Procuratura din Rusia i-a inculpat oficial pe separtiştii ceceni acuzaţi de a fi organizat luarea de ostateci de la un teatru moscovit, eveniment a cărui primă aniversare va fi marcată mîine, şi care s-a soldat cu aproape 130 de morţi – în marea lor majoritate, decedaţi din cauza inhalării gazului de luptă folosit de autorităţi, după trei zile, pentru a pune capăt luării de ostateci.

Autorităţile ruse au emis mandate de arestare internaţionale pe numele a trei militanţi ceceni, unul dintre ei fiind comandantul cecen Shamil Basaev. Alţi cinci ceceni aflaţi sub arest în Rusia, au fost deja inculpaţi, ei fiind acuzaţi de complicitate cu grupul format din aproximativ 40 de luptători care au luat circa opt sute de ostateci – revendicînd încetarea operaţiunilor militare ruseşti în Cecenia.

Supravieţuitori ai acestei luări de ostateci au anunţat că vor sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cerînd acestei instanţe să stabilească dacă autorităţile ruse au încălcat legislaţia, atunci cînd au folosit, pentru a pune capăt crizei ostatecilor, un gaz extrem de toxic, care a făcut aproape 130 de victime.

Avocaţii supavieţuitorilor au spus că s-au văzut nevoiţi să se adreseze Curţii de la Strasbourg, pentru că procuratura din Rusia a blocat toate demersurile lor, în legătură cu cele întîmplate acum un an. Ielena Lipţer, unul dintre avocaţi, a declarat că autorităţile nu le-au administrat supravieţuitorilor medicaţia potrivită şi refuză să deschidă o anchetă asupra acestui aspect.