Moscova alocă 105 milioane de dolari pentru stingerea unei datorii a Republicii Moldova

Guvernul Federatiei Ruse a aprobat un proiect de acord cu Guvernul de la Chisinau, care prevede alocarea sumei de 105 milioane de dolari pentru stingerea unei datorii a Republicii Moldova pentru gazele naturale, informeaza agentiile de presa rusesti.

Potrivit hotararii guvernului rus, 100 de milioane ar urma sa compenseze o parte a datoriei regiunii separatiste transnistrene, de sute de milioane de dolari, pentru gazele naturale consumate. Regimul separatist de la Tiraspol a conditionat anterior retragerea armamentului fostei armate a 14-ea ruse, pe care il considera proprietate a poporului transnistrean, cu acordarea unor compensatii de 100 de milioane de dolari.

Presa rusa scrie ca acesti bani vor fi acordati de Guvernul rus in transe, in paralel cu retragerea munitiilor din transnistria, Chisinaul urmand sa creeze conditiile necesare pentru retragerea deplina a prezentei militare ruse in regiune in conformitate cu intelegerile anterioare. Chisinaul si misiunea OSCE, care este unul dintre garantii reglementarii transnistrene, nu au comentat deocamdata decizia Moscovei.