Încălcarea de către Rusia a termenelor de retragere dăunează credibilităţii OSCE

Autorităţile din Republica Moldova sunt îngrijorate de faptul că „stoparea totală a procesului de evacuare a forţelor militare ruse din regiunea transnistreană, pune în pericol respectarea termenelor de retragere, care expiră la sfârşitul anului” - a declarat ministrul adjunct de Externe, Andrei Stratan.

El a spus în şedinţa Comitetului de Cooperare Republica Moldova-Uniunea Europeană că încălcarea de către Rusia a termenelor de retragere stabilite de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa „va pune în joc credibilitatea OSCE".

Ministrul adjunct de externe de la Chişinău a subliniat că „Federaţia Rusă dispune de pârghiile necesare pentru a asigura îndeplinirea angajamentelor asumate la summit-ul OSCE de la Istambul şi reuniunea ministerială de la Porto”, care prevăd retragerea trupelor, armamentului şi muniţiilor până la finele anului 2003.

Declaraţia survine la 5 zile după ce Guvernul rus a adoptat hotărârea de a acorda Republicii Moldova un ajutor financiar nerambursabil de 105 milioane de dolari pentru ca aceasta să poată achita o parte a datoriei pentru gazele naturale ruse consumate de regiunea transnistreană separatistă.

În schimbul acestui ajutor financiar, Guvernul rus a pus pe seama Chişinăului asigurarea condiţiilor necesare pentru retragerea patrimoniului militar rus din Transnsitria, zonă pe care autorităţile moldovene nu o controlează.