Convorbire Bush - Berlusconi: contribuţia UE la reconstrucţia Afganistanului

Administraţia americană încearcă să obţină o mai mare şi mai urgentă contribuţie financiară din partea UE pentru reconstrucţia Afganistanului. Preşedintele George Bush a discutat telefonic acest subiect cu premierul italian Silvio Berlusconi, a cărui ţară asigură preşedinţia curentă a forului comunitar european.

Cererea şefului de la Casa Albă survine pe fondul îngrijorărilor privind concentrarea cu preponderenţă a resurselor către Irak în defavoarea Afganistanului. Ţările donatoare s-au angajat săptămîna trecută să contribuie la refacerea Irakului cu credite şi ajutoare de 33 de miliarde de dolari, în vreme ce în 2002 donatorii au promis Afganistanului 4 miliarde 500 de milioane de dolari în următorii cinci ani. Potrivit mai multor oficialităţi, suma promisă afganilor este insuficientă.

La Kabul sînt aşteptaţi să sosească la acest sfîrşit de săptămînă reprezentanţi de rang înalt ai Cosniliului de Securitate ONU pentru a dezbate căile de stabilizare a situaţiei din Afganistan în perspectiva organizării de alegeri la mijlocul anului viitor.