Doar 14% din clădirile din Chişinău conectate la reţeaua termică

Până luni doar 14% din cele 5000 de clădiri din capitala Republicii Moldova au fost conectate la reţeaua termică. Vladimir Babici, inginer şef la furnizorul municipal de agent termic, Termocom, a declarat Europei Libere că vor fi încălzite doar clădirile care nu au datorii pentru energia termică livrată în sezonul trecut de încălzire, în conformitate cu o hotărâre a Guvernului din anul 2002.

Babici a declarat că va ignora apelul viceprimarului Vasile Ursu de a conecta toate blocurile de locuit la reţeaua termică şi de a prelungi termenul de achitare a datoriilor până la 15 decembrie.

În prezent, Termocom-ul are de recuperate datorii de aproximativ 40 de milioane de lei sau peste 3 milioane de dolari, dintre care peste 30 de milioane de lei de la populaţie. Gestionarii fondului locativ din municipiul Chişinău au anunţat anterior că vor acţiona în judecată Termocom-ul pe motiv că nu respectă legislaţia în vigoare, fiind obligat să asigure oraşul cu căldură în 3 zile de la o decizie a primăriei în acest sens. O astfel de decizie a fost adoptată însă două săptămâni în urmă.