Guvernul moldovean ridică obligativitatea invitaţiilor pentru acordarea de vize de intrare în ţară

Guvernul Republicii Moldova a adoptat o hotărîre potrivit căreia cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai celor din ţările candidate la aderare, precum şi cetăţenii Statelor Unite, Canadei, Japonei, Elveţiei, Norvegiei şi Israelului, posesori ai pasapoartelor diplomatice, vor putea intra fără vize pe teritoriul Republicii Moldova, pe un termen de pînă la 90 de zile.

Pentru cetăţenii posesori ai paşapoartelor simple sau de serviciu din ţările respective, Guvernul a stabilit că aceştia vor putea obţine vize de intrare fără a fi necesar să obţină în prealabil invitaţii de la persoane fizice sau juridice din Moldova.

Executivul de la Chişinău a motivat introducerea regimului preferenţial de călătorii prin necesitatea facilitării afluxului de turişti şi a investiţiilor străine. Premierul Vasile Tarlev a apreciat această măsură drept “un pas important în vederea consolidării şi dezvoltării relaţiilor dintre Republica Moldova şi ţările respective”.

Potrivit datelor agenţiilor de turism, în prima jumătate a anului, Republica Moldova a fost vizitata de 9,8 mii de cetăţeni străini, fără a se ţine cont de persoanele venite în delegaţii oficiale.