Bagdad: guvern provizoriu cel tîrziu în iunie 2004

Consiliul interimar de guvernare a Irakului a afirmat că un guvern de tranziţie îşi va începe activitatea cel tîrziu în iunie 2004, şi că pînă la sfîrşitul anului 2005, Irakul va avea un guvern rezultat din alegeri, după ce mai întîi va primi o nouă Constituţie.

Ahmad Chalabi, membru în Consiliul interimar de guvernare, a declarat, la o conferinţă de presă, că procesul de selecţie a membrilor guvernului provizoriu ar trebui să se încheie în luna mai a anului viitor.

Actualul preşedinte al Consiliului interimar, Jalal Talabani a declarat la rîndul său că membrii administraţiei de tranziţie vor fi selecţionaţi după consultări cu toate elementele constituente ale societăţii irakiene.

Consiliul de guvernare a anunţat noua programare a etapelor transferului de putere către irakieni după convorbiri cu administratorul civil american al Irakului, Paul Bremer. Bremer s-a înapoiat la Bagdad după consultările avute săptămîna aceasta, la Washington, cu preşedintele George Bush şi principalii reprezentanţi ai administraţiei în domeniul securităţii naţionale.