Ştirea zilei

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin a recomandat Misiunii OSCE să abordeze “la modul cel mai serios” proiectul de document propus de Rusia, avînd în vedere “numeroasele tangenţe cu iniţiativele OSCE privind reglementarea transnistreană” şi cu iniţiativa sa privind elaborarea unei noi constituţii.

Planul Moscovei de reglementare a crizei transnistrene, al cărui obiectiv declarat este reunificarea Moldovei, presupune constituirea unei federaţii asimetrice în care Transnistria şi Găgăuzia să fie subiecţi ai viitorului stat numit Republica Federativă Moldova. Proiectul de document a fost examinat într-o şedinţă convocată la Kremlin de preşedintele rus Vladimir Putin cu membri ai guvernului.

Potrivit agenţiilor ruse de ştiri, Putin a declarat că acceptarea proiectului rus de catre autorităţile moldovene şi cele transnistrene “va oferi un impuls serios elaborarii noii Constituţii a Moldovei, aprobarea careia va duce la reunificarea reală a statului, încetarea confruntării ce dureaza de mai mulţi ani, din cauza careia au de suferit oamenii simpli, inclusiv zeci de mii de cetăţeni ruşi care locuiesc acolo”.

Preşedintele rus a spus ca documentul este unul destul de voluminos şi că acesta a apărut ca urmare a mai multor consultări purtate cu conducerea de la Chisinau şi cea de la Tiraspol. Putin a mai declarat, printre altele, că "reglementarea politică a conflictului transnistrean va permite eliminarea ultimelor piedici din calea realizării de catre Rusia a angajamentelor internaţionale ce şi le-a asumat”.